Get Adobe Flash player
 alt
Η πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων μέχρι πρότινος περιοριζόταν στην μέτρηση της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων, του σακχάρου, της αρτηριακής πίεσης. Δυστυχώς, ακόμη και με ρύθμιση αυτών των διαταρχών, πολύ συχνά δεν αποφεύγονται τα εγκεφαλικά, τα εμφράγματα, η άνοια, η καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια, οι περιφερικές αρτηριοπάθειες.  Ένας από τους βασικούς λόγους αυτής της αναποτελεσματικής πρόληψης ήταν η αδυναμία ελέγχου πολύ σημαντικών παραγόντων κινδύνου, όπως η συστημική αγγειοσύσπαση, η ελλιπής τροφοδοσία των ιστών και οργάνων με οξυγόνο, η καρδιακή υπερλειτουργία, η μειωμένη εγκεφαλική ροή του αίματος, η αγγειοσύσπαση των μικρών αρτηριών του εγκεφάλου, ο εντοπισμός των περιφερικών αρτηριοπαθειών σε πολύ πρώιμα στάδια, κ.α..
Η πρόληψη λοιπόν, πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη, καθώς κάθε οργανισμός έχει τις δικές του διαταρχές.
 
 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ ?
> Η αγγειοσύσπαση είναι ένας εξαιρετικά επιβαρυντικός παράγοντας.
aggeiosyspasi 11
Η αυξημένη συστηματική αγγειακή αντίσταση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτων σε ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Ramirez MF, Tibayan RT, Marinas CE, Yamamoto ME, Caguioa EV. Prognostic value of hemodynamic findings from impedance cardiography in hypertensive stroke. American Journal of Hypertension. 2005;18(Suppl):65S-72S
 
Ασυμπτωματική αυξημένη αγγειακή αντίσταση υπάρχει και σε μεγάλο ποσοστό «υγιών» ατόμων!!

- >8% των υγιών ατόμων ηλικίας 30-39 ετών

- >24% των υγιών ατόμων ηλικίας 40-50 ετών (1 στους 4)  

- >50% σε ηλικίες 50 ετών και άνω (1 στους 2)

Γ. Αναστασιάδης, K. Γραμματικόπουλος, M. Δασκαλάκη, et al. Διαφορές των ρεοκαρδιογραφικών αιμοδυναμικών παραμέτρων μεταξύ υπερτασικών και υγιών ατόμων. 11ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ, 2009, ΑΘΗΝΑ

Δεν δίνει συμπτώματα

Δεν εντοπίζεται με την κλινική εξέταση

Μπορεί να υπάρχει σε οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, πάθησης.

Και το αντίθετο:
Το προχωρημένο της ηλικίας, οποιαδήποτε πάθηση (ακόμη και η υπέρταση και ο διαβήτης) δεν σημαίνει απαραίτητα αύξηση της αγγειακής αντίστασης.

ΡΟΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ?
«Η υπέρτατη έκφραση της καρδιαγγειακής λειτουργίας».
Braunwald E. Assessment of cardiac function. Heart Disease. A Textbookof cardiovascular Medicine. Braunwald E (ed), Philadelphia, WB Saunders C0., 1984:467

Αυξημένη?

Μειωμένη?

Υπερπλήρωση των οργάνων με αίμα και υπερτροφοδοσία με οξυγόνο Υπερλειτουργία της καρδιάς και επιβάρυνσή του καρδιακού μυ διάταση των τριχοειδών αγγείων και των φλεβών αγγειοσύσπαση (σταδιακά) για την μείωση της υπεροξυγόνωσης.
Υποτροφοδοσία των οργάνων με οξυγόνο μείωση της λειτουργικότητάς τους καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές λειτουργίας εγκεφάλου, κ.λ.π.


ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΡΩΝ ?

Αυξημένο επίπεδο Υγρών ?     Φυσιολογικό ή μειωμένο επίπεδο Υγρών ?
 
 
Μήπως ο εξεταζόμενος ΔΕΝ έχει υπερογκαιμία και ΔΕΝ χρειάζεται αυστηρό περιορισμό λήψης άλατος ή/και λήψη διουρητικού?

Μήπως ο εξεταζόμενος έχει υπερογκαιμία και χρειάζεται αυστηρό περιορισμό λήψης άλατος ή/και λήψη διουρητικού?
 
 

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΙΣΤΩΝ ΜΕ ΟΞΥΓΟΝΟ ?

Μειωμένη ?        Φυσιολογική ?

Το οξυγόνο είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό. Από την παρεχόμενη ποσότητά του εξαρτάται ο μεταβολισμός των κυττάρων και η καλή λειτουργία των οργάνων. Ακόμη και η ελαφρά μείωση της παροχής του, διαταράσσει την ομαλή λειτουργία των κυττάρων και σταδιακά οδηγεί σε δυστροφικές αλλοιώσεις τους.
 
Μελέτες έχουν δείξει, ότι η καλή τροφοδοσία των ιστών με οξυγόνο συνδέεται με μακροζωία και καλή ποιότητα ζωής.

 
Σήμερα, με τις ρεογραφικές εξετάσεις μπορούν να μετρηθούν όλοι αυτοί οι παράγοντες αναίμακτα, ανώδυνα, ακίνδυνα, οικονομικά και χωρίς χρήση ραδιενεργών ή σκιαγραφικών ουσιών.
Έτσι, ο προληπτικός έλεγχος αποκτά νέα σημασία, αφού οι όποιες διαταραχές μπορούν όχι μόνο να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, αλλά και εξατομικευμένα.

«Επειδή η ρεοκαρδιογραφία είναι αναίμακτη, δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι ο ασθενής να γίνει πολύ άρρωστος ή να έχει καρδιακή ανεπάρκεια για να την χρησιμοποιήσουμε. Αυτή η τεχνολογία παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την υγεία του ασθενή – πληροφορίες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να επέμβουμε νωρίς, ΠΡΙΝ η κατάσταση χειροτερέψει.»
Dr. Elliot GerberPaoli Memorial Hospital
 
ΣΩΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ.
Κεντρική κυκλοφορία:
alt
Επαρκής ΠΑΡΟΧΗ ΑΙΜΑΤΟΣ (CI)
Επαρκής τροφοδοσία ΟΞΥΓΟΝΟΥ
Φυσιολογικό ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΓΡΩΝ
φυσιολογική ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ (ΠΑΛΜΟΙ)
Χωρίς αγγειοσύσπαση ή αγγειοδιαστολή
Φυσιολογική ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΣΥΣΤΑΛΤΙΚΟΤΗΤΑ
 
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ, ΟΠΩΣ:
Κατακράτηση υγρών / Μείωση του επιπέδου των υγρών
Μειωμένη ροή / Αυξημένη ροή
Αγγειοσύσπαση / Αγγειοδιαστολή
Καρδιακή υπερσυσταλτικότητα / Καρδιακή υποσυσταλτικότητα
μπορεί να μην δίνουν συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα!