Get Adobe Flash player
ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ.
diabetes heart
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία πάθηση με σοβαρότατες επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι άκρως απαραίτητο να ελέγχονται όχι μόνο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, αλλά και η καρδιαγγειακή λειτουργία και η κατάσταση των μεγάλων και μικρών αρτηριών στα κάτω άκρα και τον εγκέφαλο σε τακτά χρονικά διαστήματα!
 
  Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία πάθηση με εξαιρετικά μεγάλη επίπτωση τόσο στις μεγάλες αρτηρίες (μακροαγγειοπάθεια), τόσο και στις μικρές (μικροαγγειοπάθεια). Αυτή η επίπτωση είναι που προκαλεί τις σοβαρότατες επιπλοκές της πάθησης, όπως τις στενώσεις των μεγάλων αρτηριών, την αρτηριοσκλήρυνση των μικρών και μεγάλων αρτηριών, που οδηγούν στα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά, την νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια, το διαβητικό πόδι και τον ακρωτηριασμό των άκρων.
  Επιπλέον, στους διαβητικούς ασθενείς, πέραν της ρύθμισης των επιπέδων του σακχάρου, της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων,  είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται η επαρκής ροή του αίματος και η τροφοδοσία των οργάνων με οξυγόνο και να αντιμετωπίζεται η αγγειοσύσπαση (πολύ συχνή στον διαβήτη), ώστε να προλαμβάνονται οι σοβαρές επιπλοκές.
 
Δείτε δύο περιπτώσεις διαβητικών.
 Άνδρας 59 ετών, διαβητικός χωρίς υπέρταση.
diabetes1
 Σημαντικές διαταραχές, με αγγειοσύσπαση (SVRI) και μείωση της ροής του αίματος  (CI) και της τροφοδοσίας των ιστών με οξυγόνο. Ασθενής πολύ υψηλού κινδύνου, παρότι δεν έχει υπέρταση.
Δυστυχώς, ο ασθενής δεν έλαβε την κατάλληλη αγωγή για την αγγειοσύσπαση. Σε 1,5 χρόνο παρουσίασε έμφραγμα του μυοκαρδίου.
 
 Άνδρας 60 ετών, διαβητικός και υπερτασικός.
diabetes2
Πολύ καλή ροή του αίματος, με καλή τροφοδοσία των ιστών με οξυγόνο και πολύ μικρή αγγειοσύσπαση. Έγινε εξατομικευμένη αντιμετώπιση για την πλήρη ομαλοποίηση της ροής. Μετά από 5 χρόνια δεν έχει παρουσιάσει καρδιαγγειακή επιπλοκή.
 
Με την τυχαία αντιμετώπιση, ο πρώτος ασθενής θεωρείται μικρότερου ρίσκου λόγω έλλειψης υπέρτασης, ο δεύτερος - μεγαλύτερου ρίσκου λόγω και της υπέρτασης. Όπως όμως βλέπουμε με την ρεοκαρδιογραφική εξέταση, ο πρώτος έχει αγγειοσύσπαση και μειωμένη ροή, που είναι εξαιρετικά επιβαρυντικοί παράγοντες, ενώ ο δεύτερος όχι.

 
Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΡΕΟΔΙΑΓΝΩΣΗ.
  Με τον ρεοκαρδιογραφικό έλεγχο:
αναίμακτος έλεγχος της κατάστασης της τροφοδοσίας των ιστών με οξυγόνο, της επαρκούς ή μη ροής του αίματος, της ύπαρξης αγγειοσύσπασης, για εξατομικευμένη αγωγή βελτίωσής τους.

Με τον ρεοαγγειογραφικό έλεγχο:

  αναίμακτος έλεγχος της ροής του αίματος και της κατάστασης των αρτηριών στα κάτω άκρα. Μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ο εντοπισμός σκληρύνσεων των αρτηριών σε πολύ πρώιμα στάδια, ώστε η πρόληψη περαιτέρω επιδείνωσης να γίνει πιο αποτελεσματική.

Με τον ρεοεγκεφαλογραφικό έλεγχο:

 αναίμακτος έλεγχος της εγκεφαλικής ροής του αίματος και της λειτουργικής κατάστασης των μικρών αρτηριών (αγγειοσύσπαση / αγγειοδιαστολή) για εξατομικευμένη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των τυχών διαταραχών.


αρχή σελίδας