Get Adobe Flash player
ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Η πιο διαδεδομένη πάθηση. Αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικά, εμφράγματα, καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια.

hypertension4
drugs x

Παρά τον μεγάλο αριθμό φαρμάκων, παρά την εύκολη διάγνωση και παρακολούθηση των τιμών της αρτηριακής πίεσης, η αποτελεσματικότητα αντιμετώπισής της είναι μικρή, ακόμη και στα καλύτερα κέντρα - μόλις 32-34%, δηλαδή ρυθμίζεται μόνο ο 1 στους 3. Η κύρια αιτία είναι, ότι η επιλογή των φαρμάκων ήταν τυχαία, όπως θα δούμε παρακάτω, διότι δεν εντοπιζόταν η αιτία και συνεπώς, δεν χορηγείτο το κατάλληλο φάρμακο ή συνδυασμός.

Επίσης, ακόμη και με καλά ρυθμισμένη πίεση, τα εγκεφαλικά σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν αποφεύγονται.


Τι άλλαξε με την ρεογραφία:

1. Με την αρχική ρεοκαρδιογραφική εξέταση εξακριβώνεται η/οι αιτία/ες της αύξησης της αρτηριακής πίεσης (αύξηση του όγκου του αίματος, κατακράτηση υγρών, αυξημένη καρδιακή συσταλτικότητα, αγγειοσύσπαση, αρτηριοσκλήρυνση, παθολογικά αυξημένοι παλμοί).

hn2_aities

Δεδομένου ότι όλα τα αντιυπερτασικά φάρμακα δρουν σε συγκεκριμένες αιτίες, με τον εντοπισμό της/των αιτιών, ο γιατρός μπορεί πλέον να επιλέγει το/τα πλέον κατάληλο/α για τον ασθενή φάρμακο/α. Έτσι η αγωγή είναι γίνεται εξατομικευμένα, και όχι τυχαία.

Αποτέλεσμα? Η ρύθμιση της πίεσης υπερβαίνει το 95%!


2. Με την επαναληπτική ρεοκαρδιογραφική εξέταση (συνήθως ένα με δύο μήνες μετά την αγωγή) ελέγχεται ο τρόπος ρύθμισης της πίεσης. Επειδή η αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί είτε με μείωση της ροής του αίματος, με συνέπεια την ανεπαρκή τροφοδοσία των οργάνων με οξυγόνο που έχει πολύ βλαπτικές επιπτώσεις, είτε με υπερβολική αγγειοδιαστολή που και αυτή έχει συνέπειες, δεν αρκεί μόνο να ρυθμιστεί η πίεση, αλλά να ρυθμιστεί σωστά - με φυσιολογική ροή παρεχόμενου αίματος (Καρδιακή Παροχή) και χωρίς αγγειοσύσπαση ή αγγειοδιαστολή. Χωρίς την ρεοκαρδιογραφική εξέταση και με την τυχαία αντιμετώπιση, η σωστή ρύθμιση επιτυγχάνεται μόλις στο 13%, δηλαδή μόνο σε 1 στου 8 ρυθμισμένους ασθενείς!

Αποτέλεσμα? Η σωστή ρύθμιση της πίεσης αγγίζει το 90%!


3. Η πλειονότητα των υπερτασικών έχει και αγγειοσύσπαση των μικρών αρτηριών του εγκεφάλου. Αυτή είναι και η αιτία που η υπέρταση συνδέεται τόσο στενά με τα εγκεφαλικά επεισόδια. Δυστυχώς, η αγγειοσύσπαση των αρτηριών του εγκεφάλου παρέμενε αδιάγνωστη και δεν αντιμετωπιζόταν. Προφανώς αυτός είναι ο λόγος που παρά την ρύθμιση της πίεσης, σε πολλές περιπτώσεις δεν αποφεύγονται τα εγκεφαλικά. Σήμερα, με την ρεοαγγειογραφική εξέταση, η διάγνωση της αγγειοσύσπασης των αγγείων του εγκεφάλου γίνεται αναίμακτα και ανώδυνα. Έτσι, η αντιμετώπιση γίνεται ολοκληρωμένα και παρέχει την καλύτερη δυνατή προστασία. Να σημειωθεί, ότι η αντιμετώπιση της αγγειοσύσπασης των αρτηριών του εγκεφάλου έχει εξαιρετική αποτελεσματικότητα και πολύ μικρό κόστος.

Αποτέλεσμα? Ολοκληρωμένη προστασία από εγκεφαλικά και αγγειακή άνοια.

4. Επειδή οι ρεογραφικές εξετάσεις είναι αναίμακτες, ανώδυνες και οικονομικές, η παρακολούθηση αποκτά και αυτή νέα σημασία, αφού γίνεται με αντικειμενικά-ποσοτικά κριτήρια.

Αποτέλεσμα? Αντικειμενική-ποσοτική παρακολούθηση της δράσης των φαρμάκων για την αποφυγή παρενεργειών, σωστή εκτίμηση της αντίδρασης του οργανισμού, σωστή προσαρμογή της δοσολογίας, κ.α.,

Συνοπτική σύγκριση της τυχαίας έναντι της ρεογραφικής αντιμετώπισης.

Τυχαία αντιμετώπιση.

Ρεοκαρδιογραφία.

ΣΤΟΧΟΣ:

ρύθμιση μόνο των τιμών της αρτηριακής πίεσης κάτω των 140/90 mmHg, και σε διαβητικούς κάτω των 130/85.

ΣΤΟΧΟΣ:

όχι «απλώς ρύθμιση της πίεσης», αλλά σωστή ρύθμιση, ώστε να συνοδεύεται από επαρκή ροή του αίματος και χωρίς να υπάρχει αγγειοσύσπαση.

Πρόληψη:

γενικευμένα μέτρα, με έμφαση στην μείωση της λήψης άλατος.

Πρόληψη:

εξατομικευμένα μέτρα, ανάλογα των υπαρχόντων διαταραχών.

Θεραπεία:

τυχαία επιλογή των φαρμάκων.

Θεραπεία:

εξατομικευμένη επιλογή των φαρμάκων, ανάλογα των αιτιών της αύξησης της πίεσης και της αντίστοιχης δράσης των φαρμάκων.

Παρακολούθηση:

γενική για όλους, με την παρακολούθηση μόνο των τιμών της αρτηριακής πίεσης.

Παρακολούθηση:

εξατομικευμένη και ποσοτική, βασισμένη όχι μόνο στις τιμές της αρτηριακής πίεσης, αλλά και στην μέτρηση της επίδρασης των φαρμάκων στην κυκλοφορία του αίματος και των προσαρμοστικών αντιδράσεων του οργανισμού.

Οικονομικό κόστος:

μικρότερο βραχυπρόθεσμα,


πολύ μεγαλύτερο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα


Οικονομικό κόστος:

ελαφρά μεγαλύτερο βραχυπρόθεσμα (κόστος ρεοκαρδιογραφικής εξέτασης),

πολύ μικρότερο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα (+οφέλη καλύτερης υγείας)



Αποτελέσματα.

Τυχαία αντιμετώπιση.

Ρεοκαρδιογραφία.

Αποτελεσματικότητα στην ρύθμιση της πίεσης

< 34%

Σωστή ρύθμιση της πίεσης

μόνο σε 1 στους 7 (13,2%)

Αποτελεσματικότητα στην ρύθμιση της πίεσης

>95%

Σωστή ρύθμιση της πίεσης

≈90%

αρχή σελίδας